Tips på aktiviteter! old

Från RFSL Ungdoms wiki
Hoppa till: navigering, sök

Här tänker vi att vi kan tipsa varandra kring både stora och små projekt. Du kan göra reklam för verksamheten till exempel via RFSL Ungdoms hemsida och andra sociala nätverk, genom att trycka upp flyers och affischer som du delar ut/sätter upp på skolor, anslagstavlor med mera.


Cafékväll

Att ha cafékväll då och då är en enkel och trevlig form av verksamhet som liksom det mesta annat går att variera i oändlighet. Om man dessutom bakar eget istället för att köpa in nytt fikabröd, kan det bli riktigt billigt. Som med all annan verksamhet, är det viktigt att alla tar ansvar för att öppna och ta hand om lokaler, mat och material för att caféet ska fungera. Det är lätt hänt att verksamheten går om intet om en person tvingas ta allt ansvar ensam. För att få besökare till cafékvällen måste man förstås göra reklam för den. Berätta för kompisar, sätt upp lappar på anslagstavlor, gör ett Facebookevent, skriv något på communityn ni är med på.

Nästa viktiga sak att tänka på, är hur lokalen ser ut. Oavsett var ni har ert café, är det bra om det är mysigt och inbjudande. Det fixar ni lätt med färgglada och mjuka saker, som kuddar och gardiner. Om era egna pengar inte räcker, kan ni alltid söka ur aktivitetsfonden.

Tips inför caféverksamhet: Spara alla kvitton från inköp (för redovisning och utlägg). Försök att göra det så enkelt som möjligt för er. Variera er – ha olika teman, t.ex. pyssel, film, konst, spel osv. Försök att undvika de vanligaste allergierna när ni handlar/bakar (t.ex. nötter, laktos, gluten). Var öppna mot era besökare och visa respekt. Tänk på att vissa kanske inte kommit ut tidigare och att det kan vara svårt att känna sig bekväm i sociala sammanhang. Peppa varandra och ta gemensamt ansvar – undvik att verksamheten blir en börda.

 • Lite kaffe, te, saft och ett paket kakor är en bra start.
 • Baka tillsammans! En del bakverk kräver inte ens någon ugn, som t.ex. chokladbollar!
 • Kolla gärna av med deltagarna/besökarna innan om det finns några allergier, speciellt om de är luftburna. (vänta med att plocka fram frukt och kakor osv.)
 • Fika med andra ungdomsorganisationer på din ort! Ni kan antingen prata om eventuella samarbeten, eller bara umgås.
 • Ordna en picnic; det går lika bra en fin vinterdag som på sommaren!
 • Anordna en grillning med tillhörande lekar & spel, t.ex. Kubb, brännboll, basket eller vad som helst.
 • Diskutera olika ämnen under cafékvällarna, t.ex. en text som ni läser tillsammans eller kanske diskutera filmer som tar upp hbtq-perspektiv på bra sätt, eller kanske tillsammans prata om hur en kan komma ut som hbtq.
 • Bjud in någon från RFSL Ungdoms kansli att hålla en liten workshop eller föreläsning hos er.
 • Spela sällskapsspel eller tv-spel tillsammans.
 • Alla skulle kunna baka regnbågsmuffins till fika.


Tv-spelskvällar

Det som behövs: tv, tv-spelskonsoller, olika spel. Här kommer några tips:

 • Spela final fantasy XI för att det är coola queera karaktärer
 • Spela spel som t.ex. Mario Kart eller Mario Party där en kan spela tillsammans i team.
 • Sing Star är ett roligt spel där två personer kan sjunga med/mot varandra, som karaoke. Går också bra att sjunga i större grupper.
 • Rock Band och Guitar Hero är roliga spel där en till fyra spelare åt gången ska lira med i låtarna som spelas.


Film

Att titta på film tillsammans brukar vara en trevlig sysselsättning och det kan vara kul att ha ett speciellt tema för filmvisningen och eventuellt förbereda med frågor för diskussion efter filmen. Det finns en hel uppsjö dokumentärer och spelfilm med hbtq-tema. För att hitta filmer kan du söka på "lgbtq movies" på google så får du massor av tips! Bra att tänka på:

 • Har ni tillgång till dvd, projektor, tv eller dator? Finns det högtalare?
 • Har filmen textning så att alla kan hänga med?
 • Ta gärna en diskussion (före och) efter om filmen har ett tema som kan vara t.ex. svårt eller tungt.
 • Bjuder ni på fika & mat, stäm av med besökarna om allergier osv. Upplys även besökarna om det finns luftburna allergier som alla måste tänka på.
 • Har ni ingen lokal att vara i? Kolla med ett studieförbund, ett Kulturhus eller liknande. De kanske kan hjälpa er?


Pyssel

Att pyssla tillsammans kan vara himla trevligt! Ni kan antingen starta en studiecirkel/grupp som träffas och testar på ett pyssligt uttryck, som inom RFSL Ungdoms projekt Tusen Bilder Tusen Ord, (på länken finns massor av övningar att testa på!) eller ordna pysselkväll då och då på era träffar. Här kommer lite förslag på vad för slags pyssel en kan göra!

 • Pärlplattor! - Pilligt ja, men himla kul och fint! Bestäm ev. tema på pärlplattandet om det t.ex. är någon manifestationsdag som närmar sig (IDAHOT, DoS, Transgender Day of rememberance/revolution osv) eller låt alla pärla fritt. Pärlplattor gör sig himla fint om de sätts upp i träd med lite sytråd, eller så kan en limma fast magneter på dem om en vill pynta sitt kylskåp. Du behöver: pärlplattspärlor, pärplattor (vita/genomskinliga plattor med piggar på där pärlorna sätts), bakplåtspapper, strykjärn.
 • Collage! - Att göra collage är ett spännande sätt att uttrycka sig på. Ta fram ett gäng tidningar, saxar, färgpennor, böcker som en får klippa i, lim, tejp, sytråd och nålar, papper, glitter, paljetter eller vad ni har att tillgå. Ge deltagarna kanske ett tema eller en tanke att utgå ifrån. Det kan vara "Såhär skulle min ideala skola se ut", "här känner jag mig stark", "hur skulle världen se ut om vi inte könade människor och saker?". Det kan vara bra att diskutera lite kort i gruppen innan kring begränsande normer osv så att hjärnan kommer igång. Sen skapar en denna bild genom att klippa, klistra, skriva, stryka över, väva ihop, sy, tejpa osv.
 • Gör pyssel efter olika helgdagar, t.ex. påsk, jul, hannuka osv. Det går ofta att hitta mycket inspiration i pysselbutiker, eller på nätet. Kolla t.ex. pandurohobby.se
 • Gör armband, halsband, örhängen eller andra smycken! Ta hjälp av garn, virkgarn, pärlor och annat spexigt! Finns ofta “start-kit” för att göra egna smycken på pysselaffärer som Panduro Hobby.
 • Textiltryck! Du behöver: tyg (klädesplagg, tygpåsar etc.), textilfärg, penslar, ev. stämplar & ett ställe där tygen kan hänga/ligga på tork. Du behöver även strykjärn för att fixera färgen efter att den har torkat. Stryk med ett bakplåtspapper emellan, så går absolut ingen färg igenom till tygets baksida osv!


Serieteckning

 • Serieteckning - Att rita serier ihop är grymt roligt! Klicka på ordet serieteckning så kommer du till ett helt gäng olika övningar du kan testa på!


Tusen Bilder Tusen Ord

 • Tusen Bilder Tusen Ord (TBTO) var ett treårigt konstprojekt inom RFSL Ungdom. Projektet var uppbyggt på det sättet att det startades lokala grupper runt om i landet som under en period, vanligtvis en höst eller vårtermin, träffades kontinuerligt. På träffarna fick deltagarna testa olika former av konstuttryck. Det kunde handla om bland annat workshops och skapande genom fotografering, videokonst, musik, collageteknik, serieteckning, performance, poesi, skrivande och mycket mer. Slutresultatet av projektet blev en bok med övningar med tips på hur en leder egna TBTO-grupper. Boken finns att beställa på RFSL Ungdoms hemsida. Om du klickar här: Tusen Bilder Tusen Ord , så kommer du till en sida med ett helt gäng övningar från projektets gång!


Tävlingar & lekar

Att anordna tävlingar och lekar på caféer eller ungdomsträffar kan vara roligt, speciellt om gruppens deltagare har börjat blivit trygga med varandra. Dela in deltagarna i lagom stora grupper med kanske 3-5 personer i varje lag och låt dem tävla i olika "grenar", t.ex. dessa:

 • Läskiga lådan - fyll en burk (glasslåda eller liknande, ca 1 liter) med t.ex, glidmedel, kräm eller såpa. Göm ett antal föremål (ej vassa) i kladdet och låt deltagarna gissa vad det är i lådan! Det kan till exempel vara en kondomförpackning, en nyckel, en tärning eller något annat litet.
 • Tipsrunda om olika ämnen.
 • Tävla med bokstavskex - köp ett par paket med bokstavskex och be deltagarna på tid skapa ord med dem, på ett specifikt tema eller mer fritt.
 • Stapla sockerbitar på varandra på tid - ett gäng sockerbitar och någon som tar tid & räknar är allt som behövs i denna gren som handlar om den som är stadigast på handen.
 • Har en säkrare-sex-tema på tävlingsgrenarna kan en också ordna grenen "Sätta klittan på fittan" ("ollonet på könet", eller valfri kroppsdel på valfritt ställe) - en variant av att "sätta svansen på åsnan". Rita upp till exempel ett kön på ett stort papper, tillverka en klitoris av häftmassa och sätt en ögonbindel på den som ska tävla. Den ska nu utan att kika sätta klitorisen så nära 'rätt' område som det går.
 • Äta 10 maränger & vara först med att kunna vissla - här kan en från varje lag tävla samtidigt i denna kluriga gren! Marängerna kan bytas ut mot veganska kakor, om det så önskas.
 • Vända kex i munnen utan att använda händerna - Använd Mariekex och låt deltagarna testa att vända kex i munnen. Klarar någon två kex samtidigt? Tre? Fyra?
 • Känna igen ljudklipp eller repliker (skrivna) från filmer.
 • Musikintrotävling. Går att göra spellistor på till exempel. Spotify eller YouTube, eller låna ifrån Sveriges Radio P3's hemsida, där de har ett arkiv med introtävlingar.
 • Identifiera olika sorters juice - de tävlande får (efter att en självklart kollat om de har allergier mot några frukter eller bär) ta på sig ögonbindel och sedan försöka identifiera flera olika sorters juice.
 • Baka de godaste chokladbollarna! Ge deltagarna varsin bricka med ingredienser som KAN användas till ett chokladbollsbak och låt dem improvisera med vad de ska röra ihop & hur mycket av varje ingrediens som ska användas. Till detta behövs: smör, havregryn, kakao, socker, och kanske kaffe, kanel, juice, chilipeppar, pärlsocker, kokosflingor eller vad ni kan komma på för spännande ingredienser! Någon som inte tävlar (till exempel lekledaren) får vara domare och ge poäng för smak, utseende och så vidare.
 • Hitta gömda objekt - göm ett antal prylar i lokalen eller parken eller var ni nu är, ge deltagarna en lista och låt dem bege sig ut på skattjakt! En kan gömma allt från pärlplattor och regnbågsflaggor till påskägg och pusselbitar!


Andra aktiviteter

 • Hyr en gympasal! Kommunala skolors gympasalar står ofta tomma någon/några dagar i veckan, speciellt på t.ex. höstlov. Samla ihop de som vill och häng i gympasalen en halv/heldag och lek roliga lekar, idrotta och dansa! Obs! Inom RFSL Ungdom är vi väldigt måna om att ha en inkluderande verksamhet så bygg gärna upp aktiviteterna på så sätt att det är helt okej att inte orka vara med hela tiden, att det är på lek och inte allvar, gör omklädningsrummen trygga genom att låta folk byta om själva om de vill/inte tvingas duscha med andra om de inte vill. Det är bra om de som ordnat aktiviteterna påminner om att ingen ska ifrågasättas om varför den kanske väljer att byta om själv. Testa olika aktiviteter; några kanske vill dansa, några vill spela basket, några vill leka kurragömma. Bestäm tillsammans att ni kanske ska testa alla grejerna ihop, eller om ni ska dela upp er i salen! RFSL Ungdom Örebro har testat detta, att hyra gympasalar och det har då kostat 250 kr att hyra en kommunal gympahall en hel dag. Detta kan såklart skilja sig i pris, men ring runt och kolla med skolorna på din ort!
 • Gå på bio tillsammans! Mysigt och roligt. Eller läskigt, om ni väljer en skräckis (;
 • Ta över ett café! Bestäm tid och plats och dyk upp på ett café och äg utrymmet. Kanske har ni en regnbågsflagga med er, kanske inte. Men känn styrkan i att ni är ett gäng hbtqi:s som umgås och hänger tillsammans!
 • Orda demonstrationer eller manifestationer! Kanske för hbtq-personers rättigheter, mot rasism, för jämställdhet eller vad ni nu brinner för. Det finns specifika dagar på året som RFSL Ungdom brukar uppmärksamma, t.ex. IDAHO (17 maj), Day of Silence (byter datum), Transgender Day Of Rememberance (byter också datum) osv. Googla, kolla upp, hör med RFSL Ungdom vad som är på gång! Uppmärksamma studier som släppts på hbtq-tema, uppmärksamma debatter osv.
 • Skriv debattartiklar! Var en del av att förändra tillvaron till det bättre. Starta dialog. Obs! Vi gör INTE personangrepp i RFSL Ungdoms namn - vi kritiserar någons åsikter och ståndpunkter, men vi kritiserar inte personens personlighet.
 • Starta en videokanal på till exempel Vimeo eller YouTube där ni kan lägga upp peppiga, arga, glada videos om att vara ung och hbtq.Kolla även in CISV Sweden Mega gamebook med över 100 lekar med instruktioner.