Medlemsvärvning

Från RFSL Ungdoms wiki
Hoppa till: navigering, sök

Medlemsvärvning kan göras på ett enkelt sätt! Vi delar upp det i tre mindre steg: Var, vad och hur.

1. Var
På internet, på den lokala festivalen eller på skolan? Alla dessa tre är ställen där vi kan värva medlemmar. Vi kallar ofta platserna för arenor, en begränsad yta eller ett begränsat space. Vilken arena vi väljer att värva medlemmar på påverkar vår medlemsbas, alltså vilka våra medlemmar kommer att vara. Välj gärna en arena där det både är enkelt att värva och finns en mångfald av människor.
2. Vad
Vad tänker ni göra för att värva medlemmar? Hålla en workshop, stå vid ett bokbord eller bara försöka inleda samtal med folk? Olika aktiviteter passar olika människor, välj en aktivitet som du själv känner dig bekväm med, där du är i ditt esse. En glad och trygg medlemsvärvare har större chans att värva en glad och trygg blivande medlem. Olika aktiviteter behöver också olika sorters arenor och material. Till exempel behöver en workshop kanske ett rum eller en gräsmatta en kan sitta på, och ett bokbord informationsmaterial.
3. Hur
När ni är på plats på arenan och har börjat med era aktiviteter kommer ni också att möta människor. Det är i samtal med er som personer får idén och hittar anledningen till att bli medlem, därför är det viktigt att ni har en förståelse för vad som gör folk engagerade och vad som gör att de väljer att bli medlemmar. Tre anledningar att gå med:
  • Erbjud stöd och pepp
Vi har alla möjlighet att göra storverk! Ibland behöver en bara något litet för att kunna göra detta storverk. Till exempel en aktivistgrupp att arbeta tillsammans med, pengabidrag, stöd i form av utbildning eller starthjälp. Detta är vad RFSL Ungdom är och kan ge! Lyssna på personerna ni möter. Vad tycker de om skolan, världen, heteronormen och vad som borde göras eller behövs härnäst? De har lösningen! Om de blir medlemmar får de stöd och hjälp av oss, och vi får en engagerad aktivist.
  • Var personlig
Att berätta om anledningen till att du blev medlem och varför du är medlem i dag kan vara ett fint sätt att inspirera. Din historia handlar också om en riktig anledning att vara med, och är inte något du hittat på för att sälja in något. Kanske behöver personen framför dig precis denna typ av inspiration – eller så kanske den behöver få prata om sig själv. Var lyhörd!
  • Be om personens stöd i att göra världen bättre
Personen som du möter kanske inte behöver oss, våra läger och aktiviteter, men andra behöver dem. En form av medlemskap är att vara medlem för att visa sitt stöd för våra frågor, vårt arbete och våra aktiviteter. Berätta kort att vi är viktiga i politiken och för unga hbtq-personer i hela Sverige. Ett stort antal medlemmar ger oss möjlighet att få myndigheter att lyssna på och samarbeta med oss.


Verktyg för medlemsvärvning

  • Informationsbroschyrer
Enkelt för att visa vilka vi är och hur en blir medlem.
  • Betalningsanordningar
Det är bra om personer kan bli medlem och betala medlemskapet på plats genom mobilen, på nätet eller om ni har med er en iZettle-kortläsare.
  • Rutiner
Är ni många som deltar i medlemsvärvningen är det bra om alla vet vad de ska göra om det händer något, samt när och var ni ska mötas upp. Se också till att ha kontaktuppgifter till alla värvare.