Hur du bidrar till RFSL Ungdoms wiki

Från RFSL Ungdoms wiki
Hoppa till: navigering, sök

För att redigera, lägga till eller ta bort saker på RFSL Ungdoms wiki behöver du vara medlem i RFSL Ungdom och få ett konto till wikin. För att få ett konto mailar du oss och skriver ditt namn, det namn du har i medlemsregistret, ditt distrikt & medlemsnummer. (om du glömt ditt medlemsnummer kan du istället skriva din adress)

Den här sidan kan hjälpa dig grundläggande med att redigera wikin. RFSL Ungdoms Wiki är byggd i Mediawiki. Mediawiki har även några hjälpsidor och det finns en manual för att arbeta med wikin.

Manual för att jobba med MediaWiki

Sida om hur du formaterar text (göra texten fet eller kursiv, rubriker med mera)

Sida om hur du gör länkar


Redigera en text

Tycker du att det är något som saknas eller som det borde få mer utrymme i wikin? Det är superenkelt att bygga vidare till en ny sida!

T.ex Du läser texten om vad för slags pyssel en kan ha på en cafékväll eller annat häng; pärlplattor, tröjtryck, göra smycken mm. Du tänker, det bästa pysslet du vet är ju att sticka, varför står inte det som tips?

Logga då in på ditt konto, gå till sidan med texten och tryck "redigera" i övre menyradén. Du kan då skriva till "sticka" och sen på spara.

Skapa en ny länk/sida

Så kommer du på att alla kanske inte vet hur en stickar, eller vad en kan sticka, och du har ju superkoll på det och massa idéer och inspiration. Gå då på redigera igen markera ordet "sticka" och tryck på knappen i övre menyraden där det står Ab, tryck sedan på spara. Detta gör att ordet "sticka" blir en länk i texten. Om det redan finns en sida som heter sticka blir länken blå, men då ingen skrivit om att sticka på wikin ännu så är länken röd. Du kan även länka genom lätta formatteringar i texten. du kan lära dig mer om det här, eller ta hjälp av den här manualen,

Nu går du in på länken och en sida kommer upp som du kan redigera. Tryck på redigera och skriv alla tips och trix du har om stickning. När du sen trycker på spara så har wikin en ny sida om stickning!

Rubriker

Eftersom det finns så mycket att säga om stickning skulle du behöva ha olika rubriker i din text. Du vill ha en egen text om garn, en om mössor och vantar och en om street art-stickning. För att göra göra rubriker sätter du likamed-tecken på var sin sida om ordet som du vill ska vara en rubrik, såhär =GARN=, du kan göra mindre rubriker genom att lägga till flera likamedtecken, såhär ==GARN==. Du kan se mer hur dessa formatteringar fungerar här, dessa står även förklarade i manualen.

Innehållsförteckning

Du gör de fyra rubrikerna för de olika texterna och det blir supersnyggt! Du har nu också fått en liten innehållsförteckning längst upp på sidan. Den kommer dit automatiskt om du har fler än tre stora rubriker. Om du inte vill ha innehållsförteckning på sidan kan du gå in på redigera och skriva __NOTOC__ längst upp. Om du VILL ha en innehållsförteckning även om det inte kommer upp automatiskt kan du skriva __TOC__ längst upp istället. Tycker du att innehållsförteckningen ska vara på en annan del av sidan, kanske nedanför en inledande text eller liknande, kan du skriva __TOC__ i texten där du tycker att den ska dyka upp (TOC står för Table of content).


Jag fattar ändå inte

Om det är alldeles för svårt och du har provat att läsa här och i Manualen för att jobba med MediaWikiså kan du istället maila in din text och låta oss lägga upp den. Då behöver du skriva ordentligt var den ska vara, under vilken rubrik osv. så att vi kan lägga in den så som du tänkt. Maila din text och platsinstruktion till oss på wiki@rfslungdom.se eller klicka här