Ekonomi

Från RFSL Ungdoms wiki
Hoppa till: navigering, sök

Så här gör du en budget

Så här söker du bidrag

Pengar är ju ganska schysst att ha i distriktet, för att t.ex. ha cafékvällar, hyra film ordna läger etc. Att söka pengar är egentligen inte särskillt svårt, men det krävs att du vet var du ska hitta dem. En bra grej är att hela styrelsen sätter sig tillsammans och spånar på vad distriktet ska syssla med, ska ni ha filmkvällar, café, fest, lokal eller någonting annat. När ni vet ungefär vad ni vill syssla med (tänk på att vara realistiska) så vet ni också hur mycket pengar ni behöver för att genomföra det. Ni måste inte söka så mycket pengar som möjligt, det är bättre att anpassa summan efter vad ni faktiskt behöver, annars blir det bara onödigt jobbigt att ha pengarna (de ska ju hanteras rätt!).

Det är då det är dags att leta efter ställen att söka ifrån. En del kommuner har specialbidrag som ungdomar kan söka, de har oftast ett tak på hur mycket pengar en kan söka, så det är inga stora summor det handlar om. Ta kontakt med kommunen där distriktet ligger och prata med dem, oftast gillar de ungdomar och hjälper gärna till med att ge information om pengar som går att söka.

En bidragsansökan behöver inte vara så komplicerad att skriva, så länge ni som styrelse har tänkt igenom vad det är ni vill ha pengarna till. Det finns alltid en kontaktperson som sköter handläggandet av ansökningarna. Ta kontakt med den personen och ställ gärna frågor om det är något ni är osäkra på. Dels får ni ihop en bra ansökan och dels kommer personen ihåg er när det är dags att ta beslut.

Att tänka på

  • Sök inte mer pengar än ni behöver och har möjlighet att hantera.
  • Var konkret och ha en klar idé om vad ni behöver pengar till.
  • Gör en rimlig budget, runda av siffror så att det blir ett jämt belopp, kontrollera att ni har tänkt på alla kostnader.
  • Ta reda på alla datum och håll deadlines.

Andra ställen att leta på

  • Studiefrämjandet
  • ABF
  • Landstinget

Stor ansökan? Ibland blir idéerna stora och projekten ännu större. Kom ihåg att det kan vara svårt att driva större projekt, det tar även mycket tid. Kontakta då förbundsstyrelsen genom interna arbetsgruppen, de har koll på större grejer och kan vara till stor hjälp.

Sedan kongressen 2008 går det ju även att söka pengar från aktivitetsfonden. Det är ett lätt sätt att få pengar till verksamheten. Riktlinjer för fonden, samt ansökningshandlingar finns på sidan Aktivitetsfonden. Ha kontakt med interna arbetsgruppen eller förbundssekreteraren när ni fyller i handlingarna, så att ni kan finputsa allting så det blir bra.

Redovisning

Aktivitetsfonden

Syftet med aktivitetsfonden är att ge distrikt och aktivistgrupper stöd i att skapa en bra och givande verksamhet. Fonden beviljar pengar till all typ av verksamhet, men social verksamhet prioriteras. I bedömningen uppskattas också nya idéer och initiativ, så tänk nytt! (men det är inget måste.)

Läs mer här: Aktivitetsfonden